Mediterranean C, Rick Wright első, 1978-as szólóalbumáról

A Pink Floyd név kitalálója és a kezdeti irányadó Syd Barrett után az együtes alapító tagja Richard Wright is elhunyt.

Barrett mentális állapota miatt nem volt már képes együtesben zenélni, helyét gitárosként David gilmour vette át ezzel létrejött a zenekar legendás felállása. Koncept albumok sora után a  '73-as progrock klasszikus Dark Side Of The Moon-nal futottak be nemzetközileg. Rick Wright dalszerzőként csak pár számot jegyzett és csak néhányban énekelt. Emiatt szokták a Pink Floyd hangzás elemzésekor rendre kifelejteni, holott a jazz kelléktárából is építkező pszichedelikus szerzemények megírásában oroszlán része volt. Elég csak a grandiózus többtízperces himnuszaikra gondolni, mint az Echoes vagy a Atom Hert Mother. A Fal-korszakra megromlott a tagok viszonya, Roger Waters totális kontrollt gyakorolva jóformán teljesen elnyomta Wright-ot és Nick Mason-t is. Szinte session zenész státuszuk volt. Wright kilépett a Fal turné után, Waters kilépett a The Final Cut után. Hosszú pereskedés következett majd a maradék három tag még két albumot vett fel közösen.  Ezeknek a szövegeiből hiányzott a watersi tartalom, Waters alubamairól meg a Pink Floyd összkép. A '94-es világturné magáért beszél.(en.wikipedia.org/wiki/The_Division_Bell_tour) 14 Earls Court koncert egymás után nem kispályás. Utána nem zenéltek együtt, míg nem a 2005-ös Live8 alkalmából újra összeált a legendás felállás szerint a PöFö. Addig is és azóta meg még élénkebben ment a spekuláció, hogy lesz-e még valaha Pink Floyd (értsd Waters, Gilmour, Wright, Mason) turné vagy lemez?

Most már biztos, hogy nem. Sajnos. Érdekes, hogy a legkonzekvensebben Wright zárkózott el az újrakezdéstől. Így maradt időtöltésnak az üres Gilmour-Waters találkozókról szóló videók és a kétértelmű nyilatkozatok elemezgetése. A Syd Barrett emlékkoncerten Waters nem az egykori barátaival, hanem külön lépett fel.

Nagyon sajnálom, hogy egyedül a Quart (www.quart.hu/cikk.php) cikke volt értékelhető a témában, rajtuk kívül mindenki más az MTI közleményével operált.

Címkék: zene pink floyd nekrológ richard wright

A bejegyzés trackback címe:

https://floydian.blog.hu/api/trackback/id/tr9666923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása